dijous, 17 de setembre del 2020

TREBALL PER A TOTS

 

BO AMB TOTS

...perquè jo sóc generós?

Sens dubte, és una de les paràboles més sorprenents i provocatives de Jesús. Se solia dir «paràbola dels obrers de la vinya». Tanmateix, el protagonista és l'amo de la vinya. Alguns investigadors la nomenen avui, «paràbola del patró que volia treball i pa per a tots».

Aquest home surt personalment a la plaça per a contractar a diversos grups de treballadors. Als primers a les sis del matí, a altres a les nou, més tard a les dotze del migdia i a les tres del capvespre. Als últims els contracta a les cinc, quan només manca una hora per a acabar la jornada.

La seva conducta és estranya. No sembla urgit per la verema. El que li preocupa és que hi hagi gent que se quedi sense feina. Per això surt fins i tot a darrera hora per a donar feina als que ningú ha cridat. I, per això, al final de la jornada, els dóna a tots el denari que necessiten per sopar aqueixa nit, fins i tot als que no s'ho han guanyat. Quan els primers protesten, aquesta és sa resposta: «¿O és que tens enveja perquè jo sóc generós?».

¿Què suggereix Jesús? ¿És que Déu no actua amb els criteris de justícia i igualtat que nosaltres fem servir? ¿Serà ver que, més mesurar els mèrits de les persones, Déu busca respondre a nostres necessitats?

No és fàcil creure en aqueixa bondat insondable de Déu de la qual parla Jesús. A molts pot escandalitzar que Déu sigui bo amb tots, ho mereixin o no, siguin creients o agnòstics, invoquin el seu nom o visquin d'esquena a ell. Però Déu és així. I és el millor deixar-li a Déu ser Déu, sense empetitir-lo amb nostres idees i esquemes.

La imatge que molts cristians se fan de Déu és un «conglomerat» d'elements heterogenis i fins i tot contradictoris. Alguns aspectes vénen de Jesús, altres del Déu justicier del Antic Testament, altres de les pròpies pors i fantasmes. Llavors, la bondat de Déu amb totes les seves criatures queda com a perduda en aqueixa confusió.

Una tasca important en una comunitat cristiana serà sempre aprofundir cada cop més en la experiència de Déu viscuda per Jesús. Sols els testimonis d'aquest Déu posaran una esperança diferent en el món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada