dimecres, 9 de setembre del 2020

EL PERDÓ POSSIBLE

   


ÉS POSSIBLE

Com jo m'havia compadit de tu...

La insistència de Jesús en el perdó i la mútua comprensió no és pròpia d'un idealista ingenu sinó d'un esperit lúcid i realista.

La nostra convivència diària no seria possible si eliminéssim la mútua tolerància. Ningú pot pretendre tractar solament amb persones perfectes. Hem d'aguantar-nos mútuament els defectes i saber perdonar-nos si no volem destruir les nostres relacions.

Però no es fàcil perdonar. Vivim tan tancats cada un en son propi jo i tan gelosos de nostra petita felicitat que perdonar de cor i generós se'ns fa sovint insuportable.

Més encara. Quant més estimada ens és una persona, més profundament ens fereix la seva ofensa i tant més costós ens pot resultar concedir nostre perdó total.

Tal volta això expliqui la particular dificultat que comporta el perdó a l'espòs o l'esposa infidel.

¿Com perdonar quan un se sent enganyat i traït per aqueixa persona, la més estimada, amb la qual hem descobert l'amor, amb la qual hem compartit i a la qual hem entregat nostra intimitat?

¿Com perdonar a qui, oblidant fins i tot els fills, ens abandona per a seguir noves aventures amoroses?

I, tanmateix, l'odi, el ressentiment, el menyspreu al cònjuge infidel no menen a res constructiu. Mai ajuden a alliberar-se de l'amargor, la solitud, la depressió o l'insomni.

El que se tanca a concedir el perdó se castiga a ell mateix. Se fa mal encara que el no ho vulgui. Deia Martín Lutero King que l'odi és “com un càncer secret” que corroeix a la persona i li treu energies per a refer de nou sa vida.

És difícil parlar des de fora a una persona trencada i ferida en el més íntim del ser. Un no se sent amb forces per a dir-li que el perdó pot ser la vertadera sortida.

Però és així. També els dies d'angoixa i horribles passen. La vida no acaba aquí, en la traïció, l'abandonament o l'engany del ésser estimat. Amb un cor noble encara que ferit, sempre se pot mirar endavant.

Quan la persona s'allibera de l'odi, se reconcilia amb ella mateixa i recobra la pau, la vida pot començar de bell nou.

I si la persona és creient, en l'interior del seu perdó al cònjuge infidel, pot intuir el que, tal volta, mai havia descobert: el perdó total, la tendresa immensa amb la qual Déu ens envolta i sosté dia a dia a tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada