dijous, 17 de setembre del 2020

LA BONDAT DE DÉU

 




NO DESVIRTUAR LA BONDAT DE DÉU

Al llarg de la seva trajectòria profètica, Jesús va insistir un cop i un altre en comunicar la seva experiència de Déu com “un misteri de bondat insondable” que romp els nostres càlculs. Son missatge és tan revolucionari que, després de vint segles, encara hi ha cristians que no gosen agafar-ho de debò.

Per a contagiar a tot sa experiència de Déu Bo, compara sa actuació a la conducta del senyor d'una vinya. Fins cinc cops surt ell en persona a contractar jornalers per la vinya. No sembla preocupar-li llur rendiment a la feina. El que vol és que cap jornaler romangui un dia més sense feina.

Per això, al final de la jornada, no els paga ajustant-se al treball realitzat per cada grup. Per treball desigual, a tots els da “un denari”: senzillament, el que necessitava cada dia una família camperola de Galilea per a poder viure.

Quan el portaveu del primer grup protesta perquè ha tractat als últims igual que a ells, que han treballat més que ningú, el senyor de la vinya li respon amb aquestes paraules admirables: “ ¿O és que tens enveja perquè jo sóc generós? ”. Em vas a impedir amb els teus càlculs mesquins ser bo amb els que necessiten son pa per a sopar?

¿Què suggereix Jesús? ¿Que Déu no actua amb els criteris de justícia i igualtat que nosaltres usem? ¿Serà ver que Déu, més que mesurar els mèrits de les persones com faríem nosaltres, cerca sempre respondre des de sa Bondat insondable a nostra necessitat radical de salvació?

Confesso que sento una pena immensa quan me trobo amb persones bones que se imaginen a Déu dedicat a anotar amb cura els pecats i els mèrits dels humans, per a retribuir un dia exactament a cada un segons son merescut. ¿És possible imaginar un ser més inhumà que algú entregat a això des de tota la eternitat?

Creure en un Déu, Amic incondicional, pot ser la experiència més alliberadora que se pugui imaginar, la força més vigorosa per a viure i per a morir. Per contra, viure davant un Déu justicier i amenaçador pot convertir-se en la neurosi més perillosa i destructora de la persona.

Hem d'aprendre a no confondre Déu amb nostres esquemes estrets y mesquins. No hem de desvirtuar la seva Bondat insondable barrejant els trets autèntics que provenen de Jesús amb trets d'un Déu justicier presos del Antic Testament. Davant el Déu Bo revelat en Jesús, l'únic que hi cap és la confiança.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada