divendres, 30 de juliol de 2021

JESÚS VOL LA VIDA


 

EL PRIMER, LA VIDA

L'exgesi moderna no permet dubtar. El primer per a Jesús és la vida, no la religió. Basta analitzar la trajectòria de la seva activitat. A Jesús se'l veu preocupat de suscitar i desenvolupar, enmig d'aquella societat, una vida més sana i més digna.

Pensem en la seva actuació en el món dels malalts: Jesús s'apropa als que viuen la vida de manera disminuïda, amenaçada i insegura, per a desvetllar en ells una vida més plena. Pensem en son acostament als pecadors: Jesús els ofereix el perdó que els faci viure una vida més digna, rescatada de la humiliació i el menyspreu. Pensem també en els endimoniats, incapaços de ser amos de llur existència: Jesús els allibera d'una vida alienada i trasbalsada pel mal.

Com ha subratllat J. Sobrino, pobres són aquells pels quals la vida és una càrrega feixuga ja que no poden viure amb un mínim de dignitat. Aquesta pobresa és el més contrari al pla original del Creador de la vida. On un ésser humà no pot viure amb dignitat, la creació de Déu apareix allà com viciada i anul·lada. No és estrany que Jesús se presenti com el gran defensor de la vida ni que la defensi i exigesqui y l'exigeixi sense vacil·lar, quan la llei i la religió es viscuda «contra la vida».

Ja han passat els temps en que la teologia contraposava «aquesta vida” i l'altra vida com dues realitats oposades. El punt de partida, bàsic i fonamental és

«aquesta vida» i, de fet, Jesús es va preocupar del que aquelles gents de Galilea més desitjaven i necessitaven que era, pel manco viure, i viure amb dignitat. El punt d'arribada i l'horitzó de tota l'existència és «vida eterna» i, per això, Jesús despertava en el poble la confiança final en la salvació de Déu.

A voltes els cristians exposem la fe amb tal embolic de conceptes i paraules que, a l'hora de la veritat, pocs s'assabenten  del és exactament el Regne de Déu del que parla Jesús. Tanmateix, les coses no són tan complicades. L'únic que Déu vol és això: una vida més humana i digna per a tots i des d'ara, una vida que abasti sa plenitud en la vida eterna. Per això es diu de Jesús que «dóna vida al món». (Jn 6, 33).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada