dissabte, 11 d’abril del 2020

AL·LELUIA





AL·LELUIA הַלְּלוּיָהּ
Va veure i cregué.
El cant del al·leluia, repetit de manera rutinària, no té avui per a molts cristians un contingut especialment joiós.
Pocs comprendrien la inmensa alegria de Sant Agustí que, al començament de la Pasqua, convidava així als seus fidels: «Veniu cantors bons, fills de la lloança del Déu vertader. Han arribat els dies en els quals cantem הַלְּלוּיָהּ al·leluia”.
¿Què se'amaga en aquest al·leluia que ha emmudit durant la quaresma i ha de ressonar ara durant el temps pasqual en els llavis i el cor dels creients?
Són molts els que el canten ignorant que al·leluia és una paraula composta de dues veus hebrees: Hallelu” הַלְּלi לוּיָהּ הַלְּלוּיָהּ que significa “alabeu” y Yah” que és el nom abreviat de Jahvé.
Al·leluia significa doncs “lloeu a Yahve Déu” i és el crit entusiasta i agraït dels creients que se conviden uns a altres a alabar a Déu per la vida que se'ns regala en el ressuscitat
Ningú gosà en les primeres comunitats d'origen grec, llatí o siri a tocar aquestes paraules carregades de força i contingut intraducible. Avui se segueixen cantat amb el sabor original dels primers creients.
El al·leluia és la resposta jubilosa de la Església a Crist ressuscitat. El càntic que ella entonará fins a la fi dels temps agraint al Senyor la redempció del món.
Els creients li deien “el càntic nou”. El cant que sols poden cantar de veritat “els homes nous», els que se senten redimits i coneixen la vida nova que brota del ressuscitat.
El al·leluia és el cant de l'alegria. Però no d'aqueixa alegría falsa dels que disfruten a costa del sofriment i la marginació dels dèbils, sinó de l'alegria que neix de l'amor i l'agraïment al crucificat pels homes.
Avui el al·leluia sols el podem cantar en l'esperança i el desig del cel. Diu Sant Agustí que “quan, després d'aquest esforç d'aquí, arribem a aquell descans,  nostra única ocupació serà l'alabança a Déu, nostre únic quefer el al·leluia”.

Celebrar la Pasqua és descobrir en nostre cor el contingut profund d'aquest cant per a aprendre a cantar-lo en nostra vida. Crist ha ressuscitat en nosaltres, encara enmig de nostre cansament, penes i treballs, brotarà el AL·LELUIA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada