dijous, 2 d’abril del 2020

NO BAIXIS DE LA CREU











NO BAIXIS DE LA CREU
L'endugueren a crucificar.
Segons el relat evangèlic, els que passaven devant Jesús crucificat se burlaven d'ell i, l'insultaven amb aires de mofa, li feien dues suggerències sarcàstiques: Si ets Fill de Déu, «salva't a tu mateix» i «baixa de la creu».
Aqueixa és exactament nostra reacció davant el sofriment: salvar-nos a nosaltres mateixos, pensar només en nostre benestar i evitar la creu, passem la vida sortejant tot el que ens pot fer sofrir. ¿Serà Déu així? ¿Algú que sols pensa en ell mateix i en sa felicitat?
Jesús no respon a la provocació dels que se burlen d'ell. No pronuncia cap paraula. No és el moment de donar explicacions. Sa resposta és el silenci. Un silenci que és respecte als que el menyspreen, comprensió de sa ceguesa i, sobre tot, compassió i amor.
Jesús sols romp son silenci per a dirigir-e a Déu amb un crit punyent: «Déu meu, Déu meu, ¿per què m'heu abandonat?» No li demana que el salvi baixant-lo de la creu. Sols que no s'amagui, ni l'abandoni en aquest moment de mort i sofriment extrem. I Déu, son Pare, roman en silenci.
Sols escoltant en el pregon aquest silenci de Déu, descobrim quelcom de son misteri. Déu no és un ésser poderós i triomfant, tranquil i feliç, alié al sofriment humà, sinó un Déu callat, impotent i humiliat, que sofreix amb nosaltres el dolor, l'obscuritat i fins i tot la mateixa mort.
Per això, en contemplar al crucificat, nostra reacció no és de burla o menyspreu, sinó d'oració confiada i agraïda: «No te baixis de la creu. No ens deixis sols en nostra aflicció. ¿Per a qué ens serviria un Déu que no conegués nostra creu? ¿Qui ens podria entendre?»
¿En qui podrien esperar els torturats de tantes presons secretes? ¿On podrien posar llur esperança tantes dones humiliades i violentades sense cap defensa? ¿A on s'aferrarien els malalts crònics i els moribunds? ¿Qui podria oferir consol a les víctimes de tantes guerres, terrorismes, fams i misèries? No. No te baixis de la creu... si no te sentim «crucificat» al costat nostre, ens veurem més «perduts».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada