dijous, 16 d’abril del 2020

PASQUA - PAS






PASQUA VOL DIR «PAS»

S'alegraren...
Pasqua és una paraula de origen semita que prové de l'arameuפסחא,cognata l'hebreu פֶּסַפֶּסַח a(Péssah «pasha» (en hebreu «pesah»). El seu significat original és discutit. Probablement significa «pas», «trànsit» i amb aquest sentit és usada en diversos escrits jueus.
En qualsevol cas, les primeres generacions cristianes han entès la Pasqua com «el pas» de Crist de la mort a la vida, que ens convida també a nosaltres a «passar» d'una vida vella i gastada a una vida renovada.
Per això, Pasqua no és sols una festa que se celebra de manera litúrgica. La resurrecció de Crist se celebra, sobre tot, en nosaltres mateixos, ressuscitant a una vida nova. Per als primers cristians, la resurrecció de Crist amaga una energia capaç de transformar la existència i omplir-la de nova vitalitat.
Els relats evangèlics insisteixen en aquesta transformació que se produeix a l' encontrar-se amb el Ressuscitat. Aquests homes tancats a casa després de la mort del Mestre, passen de l'angoixa a la pau, de la por a l'alegria, de la covardia a l'anunci valent de l'evangeli.
¿Cap a on hem de canviar nosaltres? ¿Quin és el «pas» que hem de donar? ¿En quina direcció s'ha d'operar «el canvi pasqual» en nostres vides?
A alguns se'ns demana, tal volta, passar d'una vida superficial i dispersa a una existència més autèntica i unificada; d'una actitud passiva o convencional a una postura més creativa i espontània.
Potser Pasqua ha de ser per a altres el pas d'aqueix home agressiu i ressentit que hi ha en nosaltres a un altre més acollidor i amorós; d'aqueix home intransigent i conflictiu a un altre més tolerant i pacificador.
Per a algú, Pascua pot ésser una cridada a donar un pas en aquesta direcció: de recelós i solitari a confiat i amistós; d'acaparador i individualista a generós i solidari; d'invasor i antipàtic a respectuós i amable.
Per a altre, Pasqua serà tal volta una invitació a renovar sa vida passant de l'home apàtic i avorrit al ser sensible i festiu; del trist i crispat al serè i alegre; del pessimista i amargat a l'esperançat.
Probablement, a tots se'ns demana renovar nostra actitud davant Déu. Passar de la por a la confiança, de la fuita a l'entrega, de l'arrogància a la humilitat, de l'oblit a l'oració, de la no creença a la fe.
Pasqua significa «passar» de la mort a la vida. Celebrar la Pasqua és viure en nosaltres un procés de renovació personal.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada