dimecres, 29 de juliol del 2020

COMPARTIR





NECESSITATS DE LA GENT
Mateu diu en el seu relat que Jesús, en veure la gentada que el seguia fins aquell lloc solitari, «es commogué i compadí». No és un detall pintoresc del narrador. La compassió vers aqueixa gent en la qual hi ha moltes dones i nins, és el que inspira l'actuació de Jesús.
Jesús no se dedica a predicar el seu missatge. No es diu res de l'ensenyança. Jesús pensa en ses necessitats. L'evangelista només parla dels seus gests de bondat i proximitat. L'únic que fa en aquell lloc desèrtic és «curar» els malalts i «donar menjar» a la gent.
El moment és difícil. Estan en un lloc despoblat on no hi ha menjar ni allotjament. És tard i vol ploure. El diàleg entre els deixebles i Jesús ens revela l'actitud del Profeta de la compassió: els seus seguidors no s'han de desentendre dels problemes materials de la gent.
Els deixebles li suggereixen amb realisme: «Acomiadeu la gent», que se'n vagin als poblats a comprar menjar. Jesús reacciona de manera inesperada. No vol que se'n vagin en aqueixes condicions, sinó que se quedin devora ell. Aqueixa pobre gent que és la que més necessita. Aleshores els ordena l'impossible: «Doneu-los vosaltres menjar».
Els deixebles fan encara més realisme: «Només tenim cinc pans i dos peixos». No és possible alimentar amb tan poc la fam de tants. Però Jesús no els pot abandonar. Han d'aprendre a ser més sensibles als sofriments de la gent. Per això, els demana que portin el que tenen.
Al final, és Jesús qui els alimenta a tots i són els seus deixebles els que donen menjar a la gent. En mans de Jesús poc se converteix en molt. Aquella petita aportació adquireix amb Jesús fecunditat sorprenent.
No hem d'oblidar que la compassió de Jesús ha de estar sempre en el centre de la Església com a principi inspirador de tot el que fem. Ens allunyem de Jesús sempre que reduïm la fe a un fals espiritualisme que ens fa desentendre'ns dels problemes materials de les persones.
En nostres comunitats cristianes són avui més necessaris els gests de solidaritat que les belles paraules. Hem de descobrir també nosaltres que amb poc se pot fer molt. Jesús pot multiplicar nostres petits gests solidaris i donar-los una gran eficàcia. Important és no desentendre'ns de ningú que necessiti acollida i ajuda.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada