dimecres, 22 de maig del 2019

CULTURA DE LA PAU








UNA CULTURA DE LA PAU
Us deixo la pau, us don o la meva pau.
Molts conflictes sacsegen nostra societat. Tensions i enfrontaments entre les persones i dins les famílies, conflictes d'ordre social, polític i econòmic,...tots impedeixen entre nosaltres una convivència pacífica.
Per a resoldre els conflictes, els homes sempre han de fer l'opció: seguir el camí del diàleg i mutu enteniment o els camins de la violència i enfrontament destructor. Per això, moltes vegades, el més greu no és l'existència dels conflictes sinó que la societat només cregui que es poden resoldre per la violència i la força.
Davant aquesta “cultura de la violència” que s'ha cultivat tant entre nosaltres, necessitem promoure una “cultura de la pau”. La fe en la violència ha de ser substituida per la fe en l'eficàcia dels camins no violents.
Cal aprendre a resoldre els problemes per camins dignes del ser humà. No estem per l'enfrontament violent permanent. Abans de tot, som homes i estem cridats a entendre'ns i cercar solucions justes per a tots.
Aquesta “cultura de la pau” demana l'eliminació d'injustícies sense introduir-ne de noves i no fomentar i aprofundir més les divisions. Només els que deixen els mitjans injusts i combaten tot atemptat contra la persona poden construir la pau.
Una “cultura de pau” demana crear un clima de diàleg social i promoure actituds de respecte i escolta recíprocs. Una societat es mou cap a la pau si renuncia a dogmatismes, cerca apropar les postures i aclareix en el diàleg els motius d'enfrontament.
La “cultura de pau” arrela sempre en la veritat. Deformar-la o manipular-la al servei d'interessos partidistes o estratègies obscures no mena a la vertadera pau. La mentida i l'engany al poble engendren sempre violència.
La “cultura de pau” només s'asseu en una societat quan les gents estan disposades al perdó sincer i rebutgen sentiments de venjança i revenja. El perdó allibera de la violència del passat i genera noves energies per a construir el futur entre tots.
Dins aquesta societat, els cristians hem d'escoltar de manera nova les paraules de Jesús, “la pau us deixo, la meva pau us dono”, i demanar-nos què n'hem fet d'aquesta pau que el món no pot donar però necessita conéixer.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada