dimecres, 15 de gener del 2020

DÉU VERTADER





DÉUS PER NO CREURE
Aquest és el Fill de Déu.
Sabem que les gents que conegueren a Jesús quedaren impressionades perquè mostrava una autoritat nova. Però, tal volta, més d'un se demanava: «¿què pot ensenyar-nos Jesús als homes d'aquest segle? ¿Què ens pot dir que no sapiguem?
El primer que Jesús ensenya és a creure en el Déu vertader. D'ordinari, els homes ens posem devant Déu amb la mateixa actitud d'egoisme, engany, auto-defensa amb que ens posem devant els altres. No ens fiem d'Ell. Temem que vingui a destorbar nostres plans, desitjos i ambicions. I, sense adonar-nos,construïm aquests falsos déus que un teòleg anomena: “déus per a no creure».
Està, en primer lloc, «el Déu tapaforats». Són molts els que acudeixen a Ell, com si Déu hagués son poder en afavorir-los a ells i en arreglar el món al seu gust. Després se queixen de que Déu no fa tal o qual cosa, no posa remei als problemes com ells entenen que hauria de fer. Jesús ens ensenya, per contra, que Déu no està aquí per a complaure nostres gusts o suplir nostra falta de responsabilitat, sinó per a fer-nos més responsables devant nostra pròpia vida.
Se pot pensar fàcilment en un «Déu apàtic», un Déu llunyà i fred, insensible a nostres penes i necessitats. Jesús ens revela, per contra, a un Déu proper, enemic de tot el que esclavitza i fa sofrir l'home, interessat en conduir la història i la conducta dels homes cap el bé i la felicitat de tots.
Un «Déu sàdic», convençuts de que a Déu li agrada més el sacrifici i sofriment dels homes que la vida gojosa i feliç. Inclus pensen que Déu sols ha quedat satisfet gràcies a la sang del seu Fill, quan tot el Nou Testament ens diu que Déu ens perdona i estima de manera absolutament gratuïta, i la mort de Jesús és precisament el testimoni més evident de que Déu ens estima, inclus quan els homes crucifiquem al Fill que més estima.
Altres, imaginen a un «Déu interessat». Estem tan avesats a que entre nosaltres quasi res se dóna gratuïtament, que no podem pensar que Déu sigui absoluta gratuïtat. Tanmateix, Jesús ens revela que Déu és amor gratuït, pur goig de donar. Que Déu ens estima perquè sí, perquè ser Déu és estimar, donar-se, comunicar-se, donar la felicitat total a l'ésser humà.
Està també «el Déu policia, jutge i botxí» que ens aguaita per tot per a agafar-nos en pecat i descarregar sobre nosaltres el pes implacable de la Llei, «el Déu de l'orde i la seguretat», que defensa els interessos d'aquells als que els va bé... En veritat,  els homes som capaços d'imaginar qualsevol cosa de Déu.
Molts que se diuen ateus o incrèduls farien lloc a Déu en llurs vides si els ajudàs qualcú a intuir i conèixer al Déu vertader que se'ns revela en Jesucrist. Jesús no és un teòleg, ni un profeta més. Com diu el Baptista, «aquest és el Fill de Déu».
José Antonio Pagola



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada