dimecres, 8 de gener del 2020

EXPERIÈNCIA SANA







EXPERIÈNCIA SANA
Tu ets el meu Fill estimat.
Hanna Wolf, teòloga i psicoterapeuta alemanya, afirma en un dels seus treballs sobre Jesús que ell ha estat la primera persona en la història que ha viscut i comunicat una experiència sana de Déu, sense projectar sobre la divinitat les pors, fantasmes i ambicions dels éssers humans.
Les fonts cristianes parlen d'una experiència inicial en la qual Jesús escolta del cel aquestes paraules: «Tú ets mon Fill estimat». El relat és una elaboració posterior, però apunta a una realitat fàcil de constatar.
Jesús viu i sent a Déu com a pare. Hi ha una dada que sorprèn als exegetes. Encara que Jesús parla constantment del «regne de Déu» com a símbol central de son missatge, mai invoca a Déu com a rei o senyor, sinó com a «pare» (abbá). No hi ha cap dubte. Jesús no se presentava devant Déu com a un súbdit devant l'emperador Tiberi o com a un reu devant el tribunal de Antipas. Se confia al misteri de Déu com a un fill estimat. Aquesta és la primera actitud cristiana devant Déu.
Aquesta experiència de Déu com a pare estimat no tanca a Jesús en una pietat individualista i excloent. Aquest Pare és el Déu de tots els pobles, el Pare afectuós de totes ses criatures. Jesús l'anomena «Pare del cel» perquè no està lligat a un lloc sagrat, ni pertany a un poble o una raça concreta. No cap en cap religió. És Déu de tots, inclús dels que l'obliden. «Ell fa sortir el sol sobre bons i dolents». Des d'aquest horitzó ample vivia Jesús a Déu.
Tampoc se tanca Jesús en una experiència egocéntrica de Déu. No la cerca per a tranquil·litzar ses pors, compensar sos buits o desenvolupar ses fantasies religioses. L'únic que busca és que la justícia, la misericòrdia i la bondat d'aquest Pare se contagia a tots, i la humanitat pugui conèixer una vida més digna i més pròpia de fills i filles de Déu.
No ho hem d'oblidar. El Déu que ens mostra Jesús no està interessat, en primer terme en qué pensem d'ell o cóm l'experimentem sinó en cóm ens comportem amb els que sofreixen. Vivim realment com a fills de Déu quan reaccionem com a germans devant els que no poden disfrutar de'una vida digna.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada