dimecres, 29 de gener del 2020

SHALOM


SHALOM
Llum que es reveli a les nacions.
L'evangelista que conta el naixement de Jesús no sabia com transmetre l'emoció devant el que passà en aquella nit santa. Sols pogué dir el que ell «escoltava» en el pregon de son cor. Un cant entonat pels àngels, que venia a dir així: «A Déu glòria, lloança i agraïment sens fi. Als homes pau i sols pau».
És correcte traduir el terme hebreu «shalom» per pau, com fan totes les bíblies, però és massa poc. Shalomשלום: «Shalom» és la experiència gojosa de la vida, el plaer de viure, el goig total que Déu vol per a cada criatura, per a cada arbre i cada animal, per a cada nin i per a cada home i dona.
«Shalom» és el que Déu vol que experimentem en cada cosa i en cada situació. «Shalom» és salut i benestar, és casa segura i terra fèrtil. És fruir amb la parella, tenir fills, dormir segurs. «Shalom» és alegria, goig i harmonia interior. «Shalom» és la benedicció de Déu: el que Déu vol des de sempre per a la humanitat entera. L'únic que explica el naixement d'aquest nin.
Les societats modernes no desvetllen necessitat de «shalom» ni anhel de plenitud. Sols produeixen necessitats artificials que se satisfan adquirint coses. En aquests dies entranyables pretenen convèncer-nos de que la falta de tendresa i de calor se pot colmar comprant articles de regal.
Me diuen que visc en una societat del benestar, però conec a molta gent que se defensa com pot entre la depressió i la resignació. Me asseguren que pertanyo a una religió que és portadora d'una alegria universal i sento entre nosaltres tristesa, ressentiment i fins i tot crispació. Sembla que ni els creients donem un vot de confiança a Déu.
¿Què fer per a viure amb un cor net aquestes dates de Nadal? Tal volta, molt poc. No escapar-me d'aquest món ni d'aquesta Església. No viure d'esquena als que sofreixen. Participar en la vida de les persones. No ofegar en mi el plaer de viure. No cansar-me de fer la vida més amable. Viure donant glòria a Déu i cercant «shalom» per a tots. Felices, si desvetllem en nosaltres el desig de viure així.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada