dijous, 2 de gener del 2020

LA FRESCOR DE L'EVANGELI







RECUPERAR LA FRESCOR DE L 'EVANGELI

En el pròleg de l'evangeli de Joan se fan dues afirmacions bàsiques que ens obliguen a revisar de manera radical nostra manera d'entendre i viure la fe cristiana, després de vint segles de no poques desviacions, reduccionismes i enfocaments poc fidels a l'Evangeli de Jesús.
La primera afirmació és aquesta: “La Paraula de Déu s'ha fet carn”. Déu no ha romàs callat, tancat per a sempre en son misteri. Ens ha parlat. Però no se'ns ha revelat per mitjà de conceptes i doctrines sublims. Sa Paraula s'ha encarnat en la vida entranyable de Jesús perquè la puguin entendre i acollir fins els més senzills.
La segona afirmació diu així: “A Déu ningú l'ha vist mai. El Fill únic, que està en el si del Pare, és qui l'ha donat a conèixer”. Els teòlegs parlen molt de Déu, però cap l'ha vist. Els dirigents religiosos i els predicadors parlen d'ell amb seguretat, però cap ha vist el seu rostre. Sols Jesús, el Fill únic del Pare, ens ha contat com és Déu, com ens vole i com cerca construir un món més humà per a tots.
Aquestes dues afirmacions estan en el rerefons del programa renovador del Papa Francesc. Per això cerca una Església arrelada en l'Evangelio de Jesús, sense liar-nos en doctrines o costums “no directament lligats al núcli de l'Evangeli”. Si no ho fem així, “no serà l'Evangeli el que se anuncia, sinó uns accents doctrinals o morals que provenen d'opcions ideològiques”.
La actitud del Papa és clara. Sols en Jesús s'ens ha revelat la misericòrdia de Déu. Per això, hem de tornar a la força transformadora del primer anunci evangèlic, sense eclipsar la Bona Nova de Jesús i “sense obsesionar-nos per moltes doctrines que se volen imposar a força d'insistència”.
El Papa pensa en una Església en la qual l'Evangeli pugui recuperar sa força d'atracció, sense quedar enfosquit per altres formes d'entendre i viure avui la fe cristiana. Per això, ens convida a “recobrar la frescor original de l'Evangeli” com el més bell, el més gran, el més atractiu i, al mateix temps, el més necessari”, sense tancar a Jesús en nostres esquemes avorrits”.

No ens podem permetre en aquests moments viure la fe sense impulsar en nostres comunitats cristianes la conversió a Jesucrist i a son Evangeli a la qual ens crida el Papa. Ell mateix ens demana a tots “que apliquem amb generositat i valentia les orientacions sense prohibicions ni pors”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada