dilluns, 7 de desembre del 2020

LA ALEGRIA

 






LA ALEGRIA POSSIBLE

Alegra't

La primera paraula de part de Déu als homes, quan el Salvador s'acosta al món, és una invitació a l'alegria. És el que escolta Maria: Alegra't.

J. Moltmann, teòleg de l'esperança, ho ha expressat així: «La paraula última i primera de la gran alliberació que ve de Déu no és odi, sinó alegria; no condemna, sinó absolució. Crist neix de l'alegria de Déu i mor i resucita per a portar la seva alegria a aquest món contradictori i absurd».

Tanmateix, l'alegria no és fàcil. A ningú se li pot obligar a que estigui alegre ni se li pot imposar l'alegria per la força. La vertadera alegria ha de néixer i créixer en el més pregon de nosaltres mateixos.

Per contra; serà riure exterior, riallada buida, eufòria creada potser en «sala de festes», però l'alegria romandrà fora, a la porta de nostre cor.

L'alegria és un do bell, però també molt vulnerable. Un do que cal saber conrear amb humilitat i generositat en el fons de l'ànima. H. Hesse explica els rostres turmentats, nerviosos trists de tants homes, d'aquesta manera tan simple: «És perquè la felicitat només pot sentir-la l'ànima, no la raó, ni el ventre, ni el cap, ni la bossa».

Però hi ha més. Com se pot ser feliç quan hi ha tants sofriments sobre la terra? ¿Com se pot riure, quan encara no estan seques totes les llàgrimes, sinó que en brollen diàriament altres noves? ¿Com gaudir quan dues terceres parts de la humanitat se troben enfonsades en la fam, la misèria o la guerra?

L'alegria de Maria és el goig d'una dona creient que s'alegra en Déu salvador, el que dispersa els homes de cor altiu, derroca els poderosos del soli i exalta els humils; omple de béns els pobres, i els rics se'n tornen sense res.

L'alegria vertadera sols és possible en el cor del home que anhela i busca justícia, llibertat i fraternitat entre els homes. Maria s'alegra en Déu, perquè ve a consumar l'esperança dels abandonats.

Sols se pot ser alegre en comunió amb els que sofreixen i en solidaritat amb els que ploren. Sols te dret a l'alegria qui lluita per fer-la possible entre els humiliats. Sols pot ser feliç qui s'esforça per fer felices a altres. Sols pot celebrar Nadal qui busca sincerament el naixement d'un home nou entre nosaltres.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada