dijous, 31 de desembre del 2020

NOU ANY

 


A N Y N O U

Glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist ...

Comencem un any nou. Tots coneixem el ritual: sopars sorollosos, copes de champagne i auguris de felicitat. ¿Com creure de veres en aqueixa mentida repetida, desitjant-nos «any nou, vida nova». Any nou, però vida gens nova, gens diferent i renovada.

Endemés, no ens agrada el realment nou. El nou és desconegut, ens inquieta, no ho podem controlar. Ens tranquil·litza més recórrer els camins coneguts de sempre. És més segur. Tanmateix, qualque cosa volem desitjar-nos amb aquestes salutacions de començament d'any. En el fons, tots intuïm que hem nascut per a viure quelcom més gran, més ple i vertader que el que coneixem any rere any.

Però, ¿què pot haver-hi de nou en l'any que comença? ¿Què pot passar de nou pel fet de que el rellotge anit doni dotze campanades? Res realment res. També el pròxim any se succeiran els fets de sempre, les mateixes desgràcies, els mateixos errors, satisfaccions semblants. El que pot introduir vertadera novetat en nostra vida és la manera nova de viure-la. Nostra actitud nova davant els esdeveniments, les persones i les coses.

Aquest any serà nou si sabem mirar els rostres de les persones estimades amb més afecte i comprensió, si sabem estar més atents als desconeguts i aturar-nos davant qui sofreix. Serà nou si sabem fer coses tan senzilles com mirar de manera diferent la bellesa dels paisatges de sempre o gaudir més a poc a poc de l'encant de les estacions.

Serà un any nou si fem més lloc a Déu en nostra vida, si aprenem a creure de manera diferent, amb més confiança i manco por. Si gosem resar-li no sols amb oracions prestades, sinó amb paraules sortides de nostre cor.

En la litúrgia d'aquest primer dia de l'any es recorda una bella benedicció jueva que diu així:

«Que el Senyor et beneeixi i et guardi.

Que et faci veure la claror de la seva mirada

i s'apiadi de tu.

Que fixi damunt teu la seva mirada

i et doni la pau.»

(Nombres 6, 24-26).

Aquesta benedicció de Déu serà nova cada dia. Déu no es repeteix i encara que nosaltres seguim els camins vells de nostres errors i pecats de sempre, Ell estarà a prop buscant en tot nostre bé. Déu serà la vertadera novetat del any.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada